Hoe werkt zo’n repeater?
We leggen je uit hoe het systeem technisch werkt en wat het voor jou kan betekenen. NCBR en alle andere repeaters, vergroten jouw bereik maar helpen je ook wanneer je beperkte opstel mogelijkheden voor een antenne hebt. Steeds meer woningstichtingen, VVE’s en gemeentes maken het je lastig om een antenne op je dak of aan je balkon te bevestigen. Hoe een repeater bijdraagt in deze situaties zal duidelijk worden uit de onderstaande uitleg.
Wat is een repeater?
Een repeater kan jouw uitkomst bieden wanneer je geen grote antenne kunt, wilt of mag plaatsen. Zolang jij de repeater kunt bereiken zal deze jouw signaal opniew in real time uitzenden in de gebieden waar NCBR zenders heeft. De ontvanger in dat gebied ontvangt jouw tegenstation zodat jij deze via ze zender in jouw gebied kunt horen.
NCBR beschikt over diverse zenders en ontvangers in Nederland. Hierdoor wordt het mogelijk om stations te werken die 200 km of verder van je vandaan zijn, zelfs wanneer beiden met een portofoon werken. Deze kaart toont waar NCBR momenteel zenders en ontvnagers heeft opgesteld.
De techniek
We horen regelmatig over “de repeater van Kampen”, “de repeater van Bergen op Zoom” of “de repeater van _____”. Deze zouden allemaal aan elkaar gekoppeld zijn. Technisch ligt dat toch een beetje anders. Feitelijk is het één repeater waarvan de besturing in het data centrum staat, dit is niet meer dan een stukje software. Via het internet is dat verbonden met de zenders en ontvangers die door het land zijn opgesteld. Iedereen werkt dus altijd via deze één en de zelfde repeater. Je maakt echter gebruik van de ontvanger en zenders. De repeater software bestuurt deze zenders en ontvangers.
Een van de ontvangers pikt je signaal op en stuurt dit naar de repeater software. Deze stuurt dat vervolgens door naar alle zenders. Nu kan het zijn dat je via twee of meer ontvangers wordt opgepikt. In dat geval meet de repeater software op welke ontvanger jouw Signaal het beste is en stuurt deze ontvanger dan door naar alle zenders. Er wordt gemeten van welke ontvanger het signaal de minste ruis heeft. In technische termen heet dat Signaal Ruis Verhouding, of in het engels Signal Noise Ratio, afgekort als SNR. Dit diagram toont via welke ontvanger en met welke kwaliteit jij wordt opgepikt.
Omdat iedere ontvanger en zender via het internet aan de repeater software in het datacentrum is gekoppeld, is het belangrijk dat de repeater software op een stabiele server draait en een goede internet verbinding heeft. Als dat niet zo is, dan kunnen er overal onderbrekingen in het signaal optreden. Als de repeater software uitvalt, dan werkt er in het hele land niets meer, ook niet lokaal in een bepaalde plaats.
Soms zegt een tekening meer dan woorden. Daarom geven we de werking van het systeem nog even weer met een afbeelding bij het dit verhaal.
Radioamateurs
Onder de radio amateurs zijn repeaters ruim bekend. Al velen tientallen jaren maakt de radio amateur gebruik van repeaters. Vele groepen bouwen, vaak als stichting of vereniging, dan ook diverse repeater systemen. Enkele voorbeelden daar van zijn Hobbyscoop en Stiching repeater Bergen op Zoom.